2015. december 29., kedd

Vélemény - Story Time

Sziasztok!

Astriddal megbeszéltük, hogy ezentúl véleményezünk is blogokat, de csak olyanokat, akik rászorulnak a segítségre és a tanácsra. Szóval ez nem olyasmi, amit kérni lehet, egyszerűen segíteni próbálunk ezzel is, és reméljük ezt egyik író sem bánja, aki ilyet kap tőlünk. 
És hogyan találunk ezekre a blogokra? Bárhogy. Leginkább facebook csoportok által, mint a legtöbb más történetre. 
Az első ilyen: Story Time
Írója: RockH


Kinézet:
Ez az első és talán legfontosabb dolog, mikor egy olvasó rálép a blogodra, mivel ezt látja meg elsőként, továbbá sok dolog is áll ezen. Méghozzá az, hogy a betekintő hozzá kezd-e a történethez vagy sem? 
Lehet, hogy te is azokhoz az emberekhez tartozol, akiket nem érdekel túlzottan a blogjának a kinézete, hiszen a történet a fontos, nem igaz? Nem a csomagolása! Hidd el, mennyi? Lassan másfél éve vagyok a bloggervilág tagja, és amit megtanultam az az, hogy ne becsüld alá a design varázsát. 
Mindenki szívesebben olvas egy olyan történetet, ami szépen "be van csomagolva", és látszik rajta, hogy az író törődik azzal, milyen is legyen kívülről. Rengeteg jó metaforát hallottam már erre, de ami a legjobban megmaradt az a "Te is csak olyan fiúk után fordulsz meg az utcán, akik jól is néznek ki." meg "A külső megfog, a belső megtart."  szólás volt, és mindkettőnek igazat adok. 
De mi kell ehhez? 
Kezdetben egy mindent elragadtató fejléc. Őszinte leszek, hiszen mindenki ezt várja el, nem fogom azt mondani erre, hogy szép, ha egyszerűen nem az. Persze, látszik az alapon, hogy jól összemosta, de ez nem elég ahhoz, hogy nagyszerűnek tituláljuk. Ha egyszerűen te is egy olyan design oldalnál lennél szerkesztő, ahol eszméletlen munkákat gyártanak, hidd el, te is máshova tennéd a mércét. Hasonlítsd össze mondjuk Lexie egyik munkáját (x) ezzel, és megtudod, mire utalok. Így kábé olyan, mint egy megszerkesztett kép, és rátéve bitangnagyban egy cím, ami ráadásul nem nagyon tükrözi a történetet, ahogy elolvastam a fülszövegnek vélt valamit. (Erre később kitérek jobban.) Sokkal szebb lenne több és változatosabb, ide illő textúrákkal, és a fejlécen sokkal szebb, ha szereplő is van. Mondhatod, hogy nem akarsz a főszereplőhöz színészt rendelni, de a modulsávban a dolog nem erről árulkodnak, mikor Francisco Lackowski képe visszavirít rám. Így ajánlom, hogy akkor őt tetesd a fejlécre, ha csináltatsz egy másikat. 
A mostani design elég egyszerű, amivel nem is lenne baj, ha nem lenne elcsúszva az egész, de elvan. Ráadásul az egésznek egy a háttere, a bejegyzéseknek nincs is, ami annyira nem célszerű, mert rontja az összhatást. Ez a feketés szín viszont egész jól passzol ehhez a kékhez, azzal nincs gond. 
A modulsor kicsit furcsa. Meg is magyarázom, miért. Jól döntöttél, mikor a kis fülszöveget tetted legfölülre, hiszen így annak, aki rákattintott, annyira nem kell lemennie, hogy megtudhassa, mégis miről szól a történeted. A következő viszont egy dobogó (?), amit először nem is tudtam, miért tettél oda. Első pillanatra, azt hittem, arra rákattintva megtaláljuk azokat a fejezeteket, amik a dobogón megjelenik, de tévedtem. Az lenne a menü. Tulajdonképpen ez benne a furcsa. Tök jó ötlet, díjaznám, ha mondjuk a megfelelő menüpont nevének a kezdőbetűje lenne ráírva, nem pedig számok. És az összes ugyanolyan színű lenne, mert így a 2,3,4 arányosan passzol ahhoz a kékhez, ami megvan adva alapból, de az 1 és az 5 már teljesen elüt tőle. Tudod, mit? A legegyszerűbb lenne egy sima szokásos menü, amin ki vannak írva, mit találsz ott. A vízszintes és a függőleges közül, én az utóbbit jobban szeretem, bár ez tényleg design függő, éppen melyik illik oda. Ráadásul benéztem a fejezetek menüpontba, ott még csak az első két rész volt feltüntetve, de azt ajánlom, ezt vezesd rendesen, ki tudja, mikor lelsz új olvasóra... Az archívum teljesen felesleges, ha van fejezetes menüpontod, csak foglalja a helyet. A chat okés, tök jó az a gif fölötte, de egy bajom még mindig van vele. Mivel az alap írás ott fekete, akkor ajánlom, hogy a chaten is az legyen, és ne fehér, mert akkor elüt az egésztől, és rontja az összhatást. És ezt a kissé rikító kéket is jobb lenne lecserélni valamelyikre a designban már szereplő, kevésbé vakító színre. A magamról rész is teljesen felesleges, bár nem kavarja fel az állóvizet, ha mégis ott van, csak sokkal jobb lenne, ha lentebb vinnéd. A cserék nyugodtan mehetnek legalulra, hiszen az tulajdonképpen már nem a te blogod része, hanem a többieknek ajánlás és biznisz. Egyszóval a rendszeres olvasók jöhetnének sokkal fentebb, hogy az olvasónak, aki fel akar iratkozni, ne kelljen legörgetnie. Nem tudom, miért, egyszer nekem is ajánlották, elvileg így van. Szóval ajánlatos. A megtekintés is mindegy, hogy ott van-e, de ha már igen, elég egy sima szám, nem kell mellé a statisztikai cucc, hogy a legutóbbi időben hogy haladt a blog dolga, ezzel ha csökken a nézettség, magadat égeted, hogy ilyen alacsonyan van. A három verseny kép pedig kint az oldalsávban nagyon zavaró és csúnya, ezért is hoztál létre ennek egy menüpontot, nem igaz? Akkor tedd őket oda!
Itt megemlíteném, hogy a legszebb egy bejegyzésnél, ha az egész sorkizártra van állítva, azaz végigírja a sort margótól margóig, ahogy azt alsóban a magyar tanáraink tanították nekünk, de mi sose tartottuk be. ( Kijelölöd az egész bejegyzést, aztán a szerkesztősorban találsz a széttépett papír és a számokkal ellátott sor között egy olyan jelecskét, ahol sima sorok vannak, kisebb-nagyobb sorhosszúsággal. Itt keresd meg a legalsót, amiben hat darab ugyanolyan hosszúságú vonalt találsz, és nyomj rá. Tadammm, már is kész, és mennyivel szebb!) 
Talán ez annyira nem tartozik ide, csak egy picit, de megemlítem. A bejegyzés elején található gifek engem legalábbis idegesítenek, hiszen a mozgó dolgok mindig el tudják vonni a figyelmet, nem? A színházban is az emberek arra a szereplőre figyelnek, aki éppen játszik, és nem arra, aki hátul áll és néz, nem igaz? Dehogynem. Igaz, sokkal színesebb, ha képeket is teszel bele, egyet-egyet, de akkor ágyazd be a szövegbe, ne legyen kívülálló, és ne mozogjon. És igazából.. Illjen is hozzá. A második fejezetnél borzalom ez a csajszi, már megbocsáss. 
Egyszóval és mindent összegezve:
Érdemes lenne egy új designt kérned valakitől. Nincs ötleted? A blogunkon Astrid gyönyörűeket csinál, és ha szépen megkéred e-mailben (!),  biztosan elvállalja, hogy emberi időn belül készít neked egy gyönyörű kinézetet, amitől mindenki elájul. De a rendelés közben, és az azután történő dolgokban ügyelj a fent tanácsoltakra!

Cím:
Eléggé semmitmondó. Ezen ne sértődj meg, de komolyan, nincs benne olyan, amitől azt mondanám, hogy ejjj, végre, ez állati, hanem inkább, hú, lehetett volna valami izgisebbet is választani. Hamarosan hozok egy cikket arról, hogy hogyan válasszunk jó címet, és mégis milyen az a jó. 
Mivel ez egy gyilkosos, horror szerű történet, ajánlom, hogy valami magyart próbálj meg találni hozzá, ami kötődik is ide. Mondjuk: Feltöltve, Vér és puskagolyó, vagy mittudomén. Agyalj rajta! 

Fülszöveg:
Még mindig őszinte leszek. Szóval ez a "fülszöveg", amid neked van, az katasztrófa. 
Már az első mondat sántít, és nincs is befejezve. 
"Logan Harroway, másoknak Logan Green." Ahha, és mi van vele? Ahha, felfogtuk, hogy így hívják, halleluja! 
Ennyit a szarkasztikáról. Össze lehetne foglalni az első két mondatot egyé. 
pl. Logan Harroway, most már csak Logan Green, a fiú, aki  tizenhat (vagy valami) évig járta sorban az árvaházakat, hogy otthonra találjon. Pár hónappal ezelőtt azonban eljött az ő napja, és egy kedves család vette magához. 
Valahogy így. És sokkal több információt juttass el a talán leendő olvasóhoz, mert így csak annyit tudunk, hogy árvaházból jött, meg befogadta egy család, akiknek felvette a nevét. (Amit szerintem nem szokás ilyenkor, de nem tudom, nem voltam szerencsére ilyen helyzetben.) 
Aztán feltűnik még két név, akikről azt se tudjuk, hogy ki fia borja, meg mit keres ott. Magyarázd meg, hogy ki az a Ralph, mi történik, mikor helyreáll a srác élete stb... Mikor szerez új barátokat? Vagy azok még az árvaháziak? Nem tudjuk, mert nincs leírva. 
És a végén lévő kérdések sok esetben lehetnének hasznosak, de itt inkább idegesítőek. Egy-két kérdés tökéletesen megfelelne, de így, hogy nem tudunk semmit, nem valami fényes.
Sajnos, helyetted nem tudom megírni, mert nem ismerem a történet hátterét, mit akarsz az egészből kihozni, de a Blueberries Designon már olyan is van, hogy fülszöveg rendelés, így ha minden kötél szakad, Sayaa Badrick munkáját nagyon ajánlom.
Egészítsd ki! 

Történet:
Az első fejezet kicsit kaotikus, mintha két külön helyszínen játszódna, de négy különböző kép lenne. A páratlanok, az egy és a három, az az iskolában történik, míg a második és negyedik egy menekülést mutat be. Nem tudom, mit akartál ezzel elérni, de bennem csak összekavarodtak a dolgok ahelyett, hogy megtudjak valamit is belőle. Ez leginkább prológusnak menne el a benne lévő "köd" miatt. 
Nem tudom, ezek alapján az E/3ban írt dolgokat részesíted előnyben, mivel az egész történet abban íródik, így nem nagyon tudjuk meg Logan érzéseit, és mindent úgy írsz le, mintha természetes lenne, mindaz, amit említesz. Pedig én azt se tudom, kik a Vörösek vagy, mi az a Sárkány, amiből Damien lép ki. 
A harmadik rész is egy kicsit kaotikus lett, mivel nem jelezted sehogy, hogy mennyi idő telt el azóta, hogy befogadta Damien, csak annyit írsz, hogy így kezdődtek a mindennapjai. Ami kicsit furcsa, és ez a változás, amin keresztülmegy, több időt is igényelne, mint a meg sem említés. És kicsit gyorsan jön ez az "érzéseid nem egyoldalúak" dolog, csak eddig nem jött rá. Túl gyors a történet szempontjából az egész. Meg se ismertük a csajt, még azt se tudom, hogyan néz ki. Meg mit csinál. 
Ahogy a negyedik fejezetben előforduló Ralph-ról sem tudunk semmit, csak elfogta az embereket, aztán kinyíratta az őrt, mert megszöktek. 
Ha engeded, hogy tanácsoljak valamit, akkor túl gyorsan történnek a dolgok, és SEMMIT sem tudunk az emberekről, vagy hogy mi miért történik. 
Az embereknek magyarázatok kellenek ezekre, mert így ez a gyilkosos történet fuccsba megy. 
Több leírás kéne, és hosszabb fejezetek, megnéztem, hány szavasak, és a legtöbb is 1200 volt, ami igen kevésnek számít. Én általában 2000+-t szoktam írni. nagyjából annyi egy normális fejezet szószáma. 
Igazából azt tudom mondani erre, hogy kezdd újra az egészet, ez a négy aprócska fejezet nem egy mennyiség, gondold újra az okokat és okozatokat, hogy mi miért történik, hogyan, és miért. 
Több leírást tegyél bele, erre figyelj, írj le mindent, amire szüksége lenne az olvasónak, hiszen információ hiánnyal nem lehet élvezni a történetet. 
Komolyan. 
Bocsánat, hogy ezt tanácsolom, jó sztori lesz belőle, igaz, én nem szeretem az ilyeneket, de látod, vannak, akik igen. 
Ajánlom még az E/1-es írásmódot, mégpedig Logan szemszögéből, de figyelned kell itt is arra, hogy ne legyen enyhén buzis beütése, ha olvassuk, mert az sem tenne jót. Több érzelmet tapasztalhatnánk így, hiszen annyi mindenen megy keresztül. 
Szerintem a Prológusban leírhatnád  még azt, amit itt az első kettőben jelenítettél meg. Az anyja halálát, és mikor Damien hazaviszi a fiút, és akkor az egész történet kezdődhetne, hogy sok évvel később. 
Mikor a Prológus történik, akkor Log lehetne, alig pár éves, és akkor ezt lehetne E/3ban leírni, hiszen a kisgyerekek még nem tudnak úgy gondolkodni, hogy az ő szemükből írjanak. És itt említhetnéd, hogy Damien elviszi, és megmutatja az anyjának. 
Aztán eltelik tizenvalamennyi év, a srác tinédzser lesz, ott nő fel Damien mellett, gyilkos iskolába jár stb, de ezt már mind az ő szemszögéből. És tegyél bele valami akciót, mondjuk, hogy egy küldetésre kell menniük, és erről szól az egész történetet, hogy hogy vészeli át az egészet. 
Fontold meg! Gyakorolj sokat, hiszen senki nem E. L. Jamesként kezdi vagy Leiner Lauraként. 

Helyesírás/központozás:
Leginkább az utóbbival van gond. A párbeszédeknél:
 - Éhes vagyok   - mondta James, ahogy leült az asztalhoz. 
Látod, itt nincs pont, mivel a mondat utána úgy kezdődik, hogy mondta. És az ilyen igéknél, és oda, ahol a mondat nem lenne értelmes magában, ott nincs pont, és kicsivel kezdjük, amit jól csináltál. 
- Éhes vagyok! - James felállt, nagy lendülettel felborította az üres tányérját, és idegesen elviharzott. 
Oké, itt nem látszik, hogy van pont, de lenne, és a név alapjában is nagybetű lenne, de itt is az egészet naggyal kezdjük. 
Továbbá az írásjelek után nyomj space-t! 
Fontos, mivel sokkal átláthatóbb lesz, elhiheted! Sok helyen csináltad, de rengetegnél viszont nem, azt javítsd ki! 

Figyelj, nem akartalak megbántani, az egész csak azért íródott, hogy fejlődni tudj, és minőségibb történetet adj ki a kezed közül, nem megbántani akartalak. 
Remélem, nem feleslegesen körmöltem le ezt itt mind, és megfogadod a tanácsaimat, nem pedig elküldesz melegebb égtájakra. 
Gondold meg, amiket leírtam!




2 megjegyzés:

  1. Kedves Barby!
    A kinézetváltozást fontolóraveszem, bár nem hiszem, hogy mindenen változtatni fogok. Igénybe veszem majd Astrid segítségét, de a fülszövegírót nem biztos, hogy fel fogom keresni, esetleg majd ha papírgalacsinok díszítik a padlót, én pedig kócosan és fáradtan azt mondom: Na itt az ideje!
    Igen, a részek rövidek és túlságosan is tömörek, ezt már más is mondta, és nekem is szemetszúrt. Nincs előre megírt történet, így több a ,,várás'' is (bár ezt nem említetted). A gond az, hogy bármennyire is próbálkozom, nem tudok talaltan és részletezetten írni...:(
    Amikor ezt az egészet elkezdtem, még nem volt meg a történet, mindössze a cím. -> idiótának titulálom magam.
    Terveztem fordulatokat, meglepődést kiváltó mondatokat (oh, de költői vagyok), de elég nehéz húzni, és húzni, és húzni a történetet, a várva-várt fordulópontig.
    -
    SPOILER!
    -
    -
    -
    -
    -
    Úgy terveztem, hogy ki fog derülni, hogy Damien Logan apja, és gyilkológéppé változtatták, így érzések nékül öli meg feleségét, Logan anyját, ám megbizatásaként fiát át kellett költöztetnie magához. Épp ezért tettem bele, hogy Mrs. Green meglepődik a fiú eredeti neve hallatán, és ezért mondja Damien az anyjának, hogy ,,Nem mentettem volna meg, ha nem tudnám,hogy kicsoda.'' Illetve, ezután felmerül, hogy a férfit nem érdekli a fiú anyja: ezt azzal a szándékkal tettem be, miszerint Damient parancsra küldték a nő meggyilkolása miatt, minden érzelmét elvetették az anya iránt.
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    SPOILER VÉGE!
    -
    Így elolvasva, látom, hogy tényleg nem érthető a történet, ugyanis a fiú nem az árvaházból kerül a Green családhoz.
    Pedig én azt se tudom, kik a Vörösek vagy, mi az a Sárkány, amiből Damien lép ki. -> erre válaszolva: A Vörösek, akár valamiféle irányítok, parancsra megölik az embereket (ha ez a megbízatás), fennhatóságuk van mindenki felett. A Vöröseknek van egy irányítója, akiről eddig semmit sem tudni, azt sem, hogy egyáltalán létezik. Sárkányoknak hívják a léghajókat, mert nem szerettem volna mindig azt leírni, hogy ,,kilépett a léghajóból. A sajátja volt a léghajó, ugyanis átment a léghajói vizsgán, így ő is kaphatott egy saját léghajót.''
    Így összeségében sok mindenben igazad van, és lehet, hogy őszinte voltál, de kicsit (vagyis eléggé) elvetted a kedvem az írástól. Érdemes egyáltalán folytatni? Érdekel valakit a történet? Nem, rohadtul senkit sem. Kapom a kritikákat, egyikben mindent helyeselnek, másikban minden hibának gondolnak. Egyszer mosolygok, és repkedek a boldogságtól, a másiktól még az életkedvem is elmegy. Ilyenkor belegondolok: Akkor melyiknek nincs igaza? De úgy tűnik az hazudik, aki állítása szerint szereti és tiszteli a blogomat. Abból látszik, hogy a sok reklámozás ellenére mindössze 6 olvasóm van, akik viszont megadták a reményt, hogy ez az út, ez a próbálkozás még vezethet valahová. Csak sajnos nem felfelé, hanem egyenesen a pokolba vezetett.
    Nem akartalak megbántani, ha esetleg csúnyát írtam, de igazság szerint elkeserített a kritikád.
    RockH

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nem írsz rosszul, persze, mindenki tud fejlődni még valahova. Egyszerűen bővebben ki kellene fejtened a történetet, hogy jobban át tudjam élni az egészet, és több érzést kéne Loganből kicsikarni... De ha ezekre figyelsz, akkor menni fog ez! ;)

      Törlés